Αρσενικό: περισσότερα τρόφιμα …στο μικροσκόπιο

Ο Κανονισμός 2023-465 εμπλουτίζει την λίστα τροφίμων που πρέπει να ελέγχονται για αρσενικό, μειώνοντας ταυτόχρονα τα ανώτερα όρια συγκέντρωσης, μετά από 3ετή παρακολούθηση των επιπέδων του στις χώρες κράτη-μέλη.  Η διατροφική έκθεση σε ανόργανο αρσενικό για παιδιά κάτω των τριών ετών, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης σε τρόφιμα που βασίζονται στο ρύζι, υπολογίστηκε ότι είναι περίπου 2 έως 3 φορές όσο εκείνη των ενηλίκων.

Τα τρόφιμα που συμβάλλουν στη διατροφική έκθεση στο ανόργανο αρσενικό είναι το ρύζι, τα προϊόντα με βάση το ρύζι, οι σπόροι και τα προϊόντα με βάση τα σιτηρά που δεν περιέχουν ρύζι, καθώς και το πόσιμο νερό.  Το ανόργανο αρσενικό είναι καρκινογόνο και η παρουσία του στα τρόφιμα οφείλεται σε  βιομηχανικές χρήσεις και εκπομπές.  Συγκεκριμένα τρόφιμα που ενδείκνυνται για τον νεαρό πληθυσμό (π.χ. τροφές με βάση τα δημητριακά για βρέφη και μικρά παιδιά, παιδικές τροφές και χυμοί φρούτων) συμβάλλουν σημαντικά στη διατροφική έκθεση αυτής της πληθυσμιακής ομάδας σε ανόργανο αρσενικό.

Leave your thought