Τελευταία νέα

Ενωσιακος κατάλογος τρίτων χωρών με ορθή διαχείριση αντιβιοτικών

Ο νέος Κανονισμός 2024/2598  περιέχει τον κατάλογο τρίτων χωρών που έχουν υποβάλει κατάλληλα αποδεικτικά στοιχεία και εγγυήσεις για την ορθή διαχείριση αντιβιοτικών.  Η διαχείριση αυτή αφορά την απαγόρευση της χρήσης αντιβιοτικών για την προαγωγή της ανάπτυξης και την αύξηση της απόδοσης των ζώων, και την απαγόρευση της χρήσης αντιβιοτικών που προορίζονται για τη θεραπεία συγκεκριμένων...
Read more

Οδηγός διαχείρισης ζωικών υποπροϊόντων για τα κρεοπωλεία

Ο οδηγός διαχείρισης ζωικών υποπροϊόντων για τα κρεοπωλεία, ειναι αποτέλεσμα της γόνιμης συνεργασίας μεταξύ των αρμοδιων υπηρεσιων του ΥΠΑΑΤ, της ΠΟΚΚ και των υπολοιπων φορεων. Στις 28 σελίδες του οδηγού παρουσιάζονται με απλό και κατανοητό τρόπο  οι απαιτησεις της νομοθεσίας για τη διαχείριση των ζωικών υποπροϊόντων από τα κρεοπωλεία, μαζι με τις απαιτησεις της σχετικής...
Read more

Κατάργηση αδειοδότησης για αρτύματα καπνιστων τροφιμων

Ο νεος κανονισμος Κ 2024-2067 καταργει την αδεοδοτηση πρωτογενων προιοντων για αρτυματα καπνιστων τροφίμων (SF-001 έως SF-010), που χρησιμοποιουνται εκτενως σε προιοντα κρεατος, τυριων και αυγων ψαριων, συμμετεχοντας η αντικαθιστώντας την διαδικασια καπνισματος. Για τα περισσοτερα απο τα πρωτογενη προιοντα, η EFSA αρνηθηκε την ανανεωση της 10ετους αδειας χρησης (αδειοδοτηση απο το 2014), λογω ανησυχιων...
Read more

Αλλαγές στους ελέγχους της αλυσίδας κρέατος

Η πρόσφατη υπουργική απόφαση  ΑΠ 2024-983-115087 τροποποιεί στοχευμένα την υπάρχουσα νομοθεσία, από το σφαγείο μέχρι και το κρεοπωλείο, για τον καλύτερο έλεγχο της ιχνηλασιμότητας  και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της «Ελληνοποίησης» του κρέατος. Οι αλλαγές αφορούν: στην επαναφορά της σφραγίδας «ΕΛΛΑΣ» στα σφάγια.  Όλα τα σφάγια που έχουν ως χώρα καταγωγής την Ελλάδα, επισημαίνονται επιπλέον της ετικέτας με...
Read more

Τα νέα όρια στα νιτρώδη

Νέα χαμηλότερα όρια για τα νιτρώδη θεσπίζονται με τον Κανονισμό  2023-2108. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνεται ο κίνδυνος σχηματισμού νιτροζαμινών μέσω της παρουσίας νιτρωδών και νιτρικών στα τρόφιμα και, αφετέρου, να διατηρούνται τα προστατευτικά αποτελέσματά τους ενάντια σε παθογόνα, ιδίως του C. botulinum, που προκαλεί αλλαντίαση. Η σχετική έρευνα της ΕΕ για την χρήση των...
Read more

Αρσενικό: περισσότερα τρόφιμα …στο μικροσκόπιο

Ο Κανονισμός 2023-465 εμπλουτίζει την λίστα τροφίμων που πρέπει να ελέγχονται για αρσενικό, μειώνοντας ταυτόχρονα τα ανώτερα όρια συγκέντρωσης, μετά από 3ετή παρακολούθηση των επιπέδων του στις χώρες κράτη-μέλη.  Η διατροφική έκθεση σε ανόργανο αρσενικό για παιδιά κάτω των τριών ετών, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης σε τρόφιμα που βασίζονται στο ρύζι, υπολογίστηκε ότι είναι περίπου 2...
Read more

Νιτροφουράνια: φυσικοί μεταβολίτες ή παράνομα αντιβιοτικά;

Με βάση τη γνώμη της EFSA, μεταβολίτες νιτροφουρανίων ανιχνεύονται στα τρόφιμα είτε λόγω παράνομης χρήσης αντιβιοτικών, είτε λόγω παραγωγής τους κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας τροφίμων, ως αποτέλεσμα της χρήσης απολυμαντικών ή από αντιδράσεις διαφόρων συστατικών τροφίμων. Κατά συνέπεια στα τρόφιμα ενδιαφέροντος πρέπει να παραχθούν στοιχεία από τα κράτη μέλη ώστε να οριστούν ποσοτικά όρια...
Read more

Κρέας ωρίμανσης και EFSA

Η EFSA ανακοίνωσε την επιστημονική της γνώμη για το κρέας ξηρής και υγρής ωρίμανσης.  Ταυτόχρονα δημοσίευσε παραμέτρους  και τιμές (θερμοκρασία και υγρασία) που οδηγούν σε ασφαλή παραγωγή του κρέατος ωρίμανσης. Με την δημοσίευση αυτή, οι επιχειρήσεις αποκτούν επίσημα -και «πολυπόθητα»- στοιχεία επικύρωσης της ασφάλειας τροφίμων για την συγκεκριμένη διεργασία. Οι παράμετροι αφορούν στην ωρίμανση για...
Read more

Παραπλανητική παρουσίαση αλιευμάτων ως νωπά

Ο νέος κανονισμός 2022/2503 παρουσιάζει 4 εργαστηριακές τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες, όταν υπάρχει υπόνοια για παραπλανητική παρουσίαση κατεψυγμένων αλιευμάτων ως υπερψυγμένων (super-chilled) η ακόμα και ως νωπών. Οι τεχνικές αυτές έχουν προταθεί από την EFSA, ως κατάλληλες για τον συγκεκριμένο σκοπό επαλήθευσης.  Αυτό που απομένει είναι η τυποποίηση τους (threshold...
Read more

Η βαθιά ψύξη (superchilling) στα αλιεύματα

Ο νέος κανονισμός τροποποιεί τον  γνωστό κανονισμό 853-2004 προσθέτοντας νέες τεχνικές μεταφοράς αλιευμάτων , όπως η «βαθιά ψύξη» (superchilling). Με τις νέες τεχνικές καθίσταται δυνατή η μεταφορά των αλιευμάτων χωρίς την χρήση πάγου σε θερμοκρασίες των ψαριών  μεταξύ -0,5 οC και -2οC. Ο υφιστάμενος κανονισμός 853/2004 προέβλεπε ότι τα αλιευτικά προϊόντα πρέπει να μεταφέρονται στη...
Read more