Τελευταία νέα
Κανονισμος 2020-771
Η ουσία αννάττο, μπιξίνη, νορμπιξίνη (E 160b) εκχυλίζεται από τα σπέρματα του δένδρου αννάτο (Bixa orellana L.) και προσδίδει κίτρινο έως κόκκινο χρώμα στα τρόφιμα. Οι σημαντικότερες χρωστικές στα εκχυλίσματα αννάττο είναι η μπιξίνη και η νορμπιξίνη. Παρά την ομοιότητά τους ως προς τη δομή, η μπιξίνη και η νορμπιξίνη έχουν σημαντικά διαφορετικές φυσικοχημικές ιδιότητες...
Το νέο πρόγραμμα της Ε.Ε. για τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων
Ο νέος Κανονισμός 2020-585 οριοθετεί το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων για την τριετία 2021-2023. 40 τρόφιμα που αποτελούν το «ευρωπαϊκό διαιτολόγιο» θα ελεγχθούν στο διάστημα αυτό. Η χρήση των φυτοφαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάζει σημαντικές αλλαγές και διακυμάνσεις, και για αυτό στην τριετία θα επαναξιολογηθεί η έκθεση των καταναλωτών σε αυτά και η...
Οι νέοι κανόνες της βιολογικής εκτροφής!
Με τον νέο Κανονισμό 2020-464, ορίζονται σημαντικοί παράμετροι υλικοτεχνικής υποδομής και πρακτικής στην βιολογική παραγωγή για όλα τα είδη των ζώων, συμπεριλαμβανομένων και των ιχθυοκαλλιεργειών. Οι διατάξεις του νέου κανονισμού ενδέχεται να επιβάλουν υλικές εργασίες και επενδύσεις, όπως την ανακατασκευή των εγκαταστάσεων των ζώων και την αγορά εκτάσεων γης ή την πλήρη ανακαίνιση των εγκαταστάσεων των ζώων...
Κανονισμός 2020-466 για COVID-19 και επίσημους ελέγχους
Η εξελισσόμενη κρίση που συνδέεται με τη νόσο που προκαλείται από τον κοροναϊό (COVID-19) αποτελεί μια πρωτοφανή και άνευ προηγουμένου πρόκληση για την ικανότητα των κρατών μελών να διενεργούν όλους τους επίσημους ελέγχους και τις άλλες επίσημες δραστηριότητες σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ. Ορισμένα κράτη μέλη ενημέρωσαν την Επιτροπή ότι, εξαιτίας τέτοιων περιορισμών στις...
Απουσία Σαλμονέλας και στο κρέας ερπετών
Στα μικροβιολογικά κριτήρια ασφάλειας τροφίμων του γνωστού Κανονισμού 2005-2073 ήρθε να προστεθεί και η απαίτηση για απουσία Σαλμονέλας στα 25 και για το κρέας ερπετών. Οι εισαγωγές νωπού ή κατεψυγμένου κρέατος και βρώσιμων εντοσθίων ερπετών από τρίτες χώρες παρουσίασαν ανοδική τάση κατά την τελευταία δεκαετία, με αύξηση της ποσότητας των εισαγωγών την περίοδο 2007-2017 κατά...
Το Αρσενικό Τυρί Νάξου γίνεται ΠΟΠ!
Το “Αρσενικό Νάξου” καταχωρήθηκε ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης με τον Κανονισμό 2020-41. Ενημερωθείτε κάθε μήνα για όλες τις αλλαγές στην Ελληνική και Κοινοτική νομοθεσία τροφίμων. Όλη η γνώση με ένα κλικ στο: www.ktino.gr (ελληνική έκδοση) www.vetnote.eu (αγγλική έκδοση)
Το κρασοτύρι Κω και το τυρί Πόσιας γίνονται ΠΓΕ
3 νέα Ελληνικά προϊόντα στα μητρώα ΠΓΕ της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον τελευταίο μήνα: Το “κρασοτύρι Κω” και το “τυρί Πόσιας” καταχωρηθήκανε ως ΠΓΕ με τον Κανονισμό 2019-2204). Το ίδιο έγινε και με το παραδοσιακό προιον “Κριτσά” που ανήκει στην κατηγορία “έλαια και λίπη” (Κανονισμός 2019-2205). Ενημερωθείτε κάθε μήνα για όλες τις αλλαγές στην Ελληνική και...
Κανονισμός 2017-625 για τους επισήμους ελέγχους στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Από 14-12-19, τίθεται σε ισχύ ο νέος κανονισμός για τους επίσημους ελέγχους, ο οποίος καταργεί τους γνωστούς κανονισμούς 2004-882 και 2004-854, …ηλικίας 15 ετών . Ταυτόχρονα τίθενται σε ισχύ ο κανονισμός 2019-624 (κρέας και δίθυρα μαλάκια) και ο κανονισμός 2019-627 (προϊόντα ζωικής προέλευσης γενικά). Όλη η γνώση για την ευρωπαϊκή νομοθεσία τροφίμων με ένα...
Έλεγχοι και δειγματοληψίες σε προϊόντα τρίτων χωρών
Ο νέος κανονισμός 2019-1793 περιέχει τον ενημερωμένο κατάλογο τροφίμων και ζωοτροφών μη ζωικής προέλευσης τρίτων χωρών, για τον οποίο επιβάλλεται αυξημένη επαγρύπνηση στους συνοριακούς σταθμούς ελέγχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης ορίζονται οι δειγματοληψίες και οι αναλύσεις που πρέπει να διενεργούνται σε αυτά τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές. Ο νέος κανονισμός καταργεί 5 υφιστάμενους κανονισμούς …ηλικίας...
Η διαφάνεια στα τρόφιμα στο μικροσκόπιο της ΕΕ.
Με τον νέο κανονισμό 2019-1381, αναγνωρίζεται η ανάγκη βελτίωσης της διαφάνειας της EFSA όσον αφορά στην ενημέρωση των πολιτών για τους κινδύνους στην αλυσίδα τροφίμων. Αρκετές φορές, ανεξάρτητες κινήσεις πολιτών έδειξαν το δρόμο στις ελεγκτικές αρχές και από την πλευρά της η EFSA θα αναδιαρθρώσει δυναμικό και εργαλεία διαχείρισης για να μπορέσει να διατηρήσει αυξημένη...