Οδηγός διαχείρισης ζωικών υποπροϊόντων για τα κρεοπωλεία

Ο οδηγός διαχείρισης ζωικών υποπροϊόντων για τα κρεοπωλεία, ειναι αποτέλεσμα της γόνιμης συνεργασίας μεταξύ των αρμοδιων υπηρεσιων του ΥΠΑΑΤ, της ΠΟΚΚ και των υπολοιπων φορεων.

Στις 28 σελίδες του οδηγού παρουσιάζονται με απλό και κατανοητό τρόπο  οι απαιτησεις της νομοθεσίας για τη διαχείριση των ζωικών υποπροϊόντων από τα κρεοπωλεία, μαζι με τις απαιτησεις της σχετικής τεκμηρίωσης από τους κρεοπώλες.   Ο οδηγός δημιουργήθηκε για να διασαφηνίσει τις απαιτήσεις του σχετικού κανονισμού 1069/2009 και να δώσει -όπου αυτό είναι δυνατόν- την απαραίτητη ευελιξία εφαρμογής για τα κρεοπωλεία, δημιουργωντας ενα κοινα αποδεκτο πεδιο εφαρμογης για κρεοπωλες και ελεγκτικες υπηρεσιες.

Απο την διαβουλευση προεκυψαν τα παρακατω βασικα σημεια του οδηγου:

  • τα ζωικά υποπροϊόντα αποθηκεύονται σε ήδη υπάρχοντες ψυκτικούς θαλάμους του κρεοπωλείου (οχι ξεχωριστους), και όταν οι χωροι σε αυτους είναι πολύ μικροι για να χωρεσει ειδικος περιέκτης, αυτα αποθηκευονται σε συσκευασια διπλης πλαστικης μεβρανης που να τα απομονωνει καταλληλα και εμποδίζει την επιμόλυνση του κρεατος που διατίθεται για ανθρώπινη κατανάλωση.
  • Το κρεοπωλείο μπορεί να αποθηκεύει τα ζωικά προϊόντα για ένα εύλογο χρονικό διάστημα το οποίο ποικίλει ανάλογα με τη θερμοκρασία συντήρησης τους. Oι δυνατοί συνδυασμοί θερμοκρασία συντήρησης και χρόνου διατήρησης είναι: <7οC το πολύ για 7 ημέρες ή  <2οC το πολύ για 10 ημέρες ή  στην κατάψυξη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.  Η συγκεκριμενη ρύθμιση βοηθάει σημαντικά το μικρό κρεοπωλείο στο να μειώσει τον αριθμό των δρομολογίων της εταιρείας διαχείρισης και κατά συνέπεια το συνολικό κόστος διαχείρισης.
  • Ακόμα περισσότερο, ο κρεοπώλης μπορεί να μεταφέρει τα ζωικα υποροϊόντα με δικό του ψυχομενο όχημα μεταφορας κρεατων στους χώρους συλλογής των εταιρειών διαχείρισης, με μόνη απαίτηση η μεταφορά αυτη να γίνεται σε διαφορετικό χρόνο από τη μεταφορά των κρεάτων για ανθρώπινη κατανάλωση.

 

Leave your thought