Νιτροφουράνια: φυσικοί μεταβολίτες ή παράνομα αντιβιοτικά;

Με βάση τη γνώμη της EFSA, μεταβολίτες νιτροφουρανίων ανιχνεύονται στα τρόφιμα είτε λόγω παράνομης χρήσης αντιβιοτικών, είτε λόγω παραγωγής τους κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας τροφίμων, ως αποτέλεσμα της χρήσης απολυμαντικών ή από αντιδράσεις διαφόρων συστατικών τροφίμων. Κατά συνέπεια στα τρόφιμα ενδιαφέροντος πρέπει να παραχθούν στοιχεία από τα κράτη μέλη ώστε να οριστούν ποσοτικά όρια για το διαχωρισμό της παράνομης χρήσης από την αναπόφευκτη φυσική παρουσία τους.

Τα υψηλότερα επίπεδα μεταβολιτών  νιτροφουρανίων εντοπίζονται σε συμπυκνώματα πρωτεΐνης ορού γάλακτος και πρωτεΐνης γάλακτος, σε καζεϊνικά άλατα και στη σκόνη γάλακτος ως αποτέλεσμα επεξεργασίας σε υψηλή θερμοκρασία, ακόμη και όταν στα εν λόγω μεταποιημένα προϊόντα δεν έχει εφαρμοστεί αγωγή με νιτροφουράνια.

Οι υπεύθυνοι των παραπάνω επιχειρήσεων τροφίμων πρέπει να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή, έως την 1η Μαρτίου 2024, στοιχεία για τις συνθήκες που οδηγούν στον σχηματισμό μεταβολιτών νιτροφουρανίων και τα μέτρα που εφαρμόζουν για τον περιορισμό της παρουσίας τους στα τελικά προϊόντα.

www.ktino.gr

Η νομοθεσία τροφίμων με ένα κλικ!

Leave your thought