Ο νέος κανονισμός 2022/2503 παρουσιάζει 4 εργαστηριακές τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες, όταν υπάρχει υπόνοια για παραπλανητική παρουσίαση κατεψυγμένων αλιευμάτων ως υπερψυγμένων (super-chilled) η ακόμα και ως νωπών.
Οι τεχνικές αυτές έχουν προταθεί από την EFSA, ως κατάλληλες για τον συγκεκριμένο σκοπό επαλήθευσης. Αυτό που απομένει είναι η τυποποίηση τους (threshold values, αλγόριθμοι κατηγοριοποίησης) για να αποτελέσουν ένα πρακτικό τεστ ρουτίνας για τα περισσότερα είδη ψαριών. Οι τεχνικές αυτές είναι οι ακόλουθες:
- φασματοσκοπία αφυδρογονάσης υδροξυακυλο-συνενζύμου Α (HADH)
- ιστολογική εξέταση
- φασματοσκοπία (UV-VIS/NIR) και
- υπερφασματική απεικόνιση
www.ktino.gr
Η νομοθεσία τροφίμων με ένα κλικ!