Παραπλανητική παρουσίαση αλιευμάτων ως νωπά

Ο νέος κανονισμός 2022/2503 παρουσιάζει 4 εργαστηριακές τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες, όταν υπάρχει υπόνοια για παραπλανητική παρουσίαση κατεψυγμένων αλιευμάτων ως υπερψυγμένων (super-chilled) η ακόμα και ως νωπών.

Οι τεχνικές αυτές έχουν προταθεί από την EFSA, ως κατάλληλες για τον συγκεκριμένο σκοπό επαλήθευσης.  Αυτό που απομένει είναι η τυποποίηση τους (threshold values, αλγόριθμοι κατηγοριοποίησης) για να αποτελέσουν ένα πρακτικό τεστ ρουτίνας για τα περισσότερα είδη ψαριών.  Οι τεχνικές αυτές είναι οι ακόλουθες:

  • φασματοσκοπία αφυδρογονάσης υδροξυακυλο-συνενζύμου Α (HADH)
  • ιστολογική εξέταση
  • φασματοσκοπία (UV-VIS/NIR) και
  • υπερφασματική απεικόνιση

www.ktino.gr

Η νομοθεσία τροφίμων με ένα κλικ!

Leave your thought