Η βαθιά ψύξη (superchilling) στα αλιεύματα

Ο νέος κανονισμός τροποποιεί τον  γνωστό κανονισμό 853-2004 προσθέτοντας νέες τεχνικές μεταφοράς αλιευμάτων , όπως η «βαθιά ψύξη» (superchilling). Με τις νέες τεχνικές καθίσταται δυνατή η μεταφορά των αλιευμάτων χωρίς την χρήση πάγου σε θερμοκρασίες των ψαριών  μεταξύ -0,5 οC και -2οC.

Ο υφιστάμενος κανονισμός 853/2004 προέβλεπε ότι τα αλιευτικά προϊόντα πρέπει να μεταφέρονται στη θερμοκρασία τήξης του πάγου εάν βρίσκονται υπό ψύξη, ή στους –18 °C εάν είναι κατεψυγμένα.  Οι νέες τεχνικές μεταφοράς, όπως η βαθιά ψύξη, επιτυγχάνουν μείωση της θερμοκρασίας των ψαριών μεταξύ του αρχικού σημείου κατάψυξης του ψαριού και περίπου 1 έως 2 °C χαμηλότερα και καθιστούν έτσι δυνατή τη μεταφορά μέσα σε κιβώτια χωρίς πάγο. Οι νέες τεχνικές επιτρέπονται κατόπιν της σύμφωνης επιστημονικής γνώμης της EFSA, της 28ης Ιανουαρίου 2021, σχετικά με τη χρήση της λεγόμενης τεχνικής «βαθιάς ψύξης» για τη μεταφορά νωπών αλιευτικών προϊόντων.

Όσον αφορά τις μεθόδους ανάλυσης που μπορούν να διαπιστώσουν αν ένα προηγουμένως κατεψυγμένο ψάρι παρουσιάζεται στο εμπόριο ως διατηρημένο σε βαθιά ψύξη, η EFSA προσδιόρισε πέντε μεθόδους που θα μπορούσαν να θεωρηθούν κατάλληλες για τη σκοπούμενη χρήση.

Επιπλέον, κατόπιν αιτήματος των υπευθύνων επιχειρήσεων αλιευμάτων, επιτρέπεται πλέον η μεταφορά ολόκληρων και εκσπλαγχνισμένων νωπών αλιευμάτων μέσα σε ψυχρό νερό και μετά την άφιξή τους στην πρώτη εγκατάσταση στην ξηρά. Αυτή η μεταφορά θα πρέπει να πραγματοποιείται μέσα σε κάδους, δηλαδή κιβώτια από πολυαιθυλένιο τριών στρώσεων, γεμάτους με νερό και πάγο.

www.ktino.gr

Η νομοθεσία τροφίμων με ένα κλικ!

Leave your thought